Het tekenseizoen is aan de gang

Vanaf maart tot diep in het najaar zien we in onze kliniek weer veel honden en katten die een teek hebben opgelopen. Zeker dieren die regelmatig in gras, het bos of in het struikgewas komen, lopen kans teken te krijgen. Tegenwoordig komt het helaas steeds vaker voor, dat een teek een gevaarlijke ziekte kan overdragen.

Bescherm uw hond of kat daarom! Er zijn verschillende manieren:

De Seresto band beschermt hond of kat gedurende 7 tot 8 maanden tegen vlooien en teken. Er zit een veiligheidssluiting aan, zodat de band losschiet als het dier aan iets zou blijven haken.

Voor de hond is de Scalibor band een goed alternatief tegen teken, deze band beschermt gedurende 6 maanden. Deze band werkt ook tegen zandvliegjes (die voorkomen in oa Zuid-Europa) maar niet tegen vlooien.

De Bravecto tablet werkt 12 weken tegen vlooien en teken, 8 weken tegen teken die in Midden- en Zuid-Europa voorkomen. Voor de kat bestaat Bravecto in pipetvorm, ook 3 maanden werkzaam tegen vlooien en teken. De Simparicatablet werkt 1 maand tegen teken en vlooien en is bedoeld voor honden.

De vlooien- en tekenpipet druppelt u op de kale huid van de nek (niet uitwrijven!) en beschermt uw dier gedurende 4 weken. Heel soms hecht zich daarna toch nog een teek aan, maar deze zal uitgeschakeld worden voordat hij ziektes kan overbrengen.

U kunt in het tekenseizoen (maart tot november) het beste uw dier dagelijks op teken controleren. Een teek ziet eruit als een klein spinnetje, met een steeds groter wordend achterlijf wanneer de teek zich met bloed volzuigt.

U kunt een teek het beste verwijderen op de volgende wijze:

– verdoof of ontsmet de teek niet
– pak de teek aan de basis vast, liefst met een tekenpincet
– met een licht draaiende en trekkende beweging trekt u de teek er voorzichtig uit
– controleer of er geen delen van de teek in de huid zijn achtergebleven
– ontsmet het plekje met bijvoorbeeld betadine.

Controleer bij de hond in de weken erna of er geen ‘rode ring’ rond de plek van de beet ontstaat, dit is een teken van de ziekte van Lyme (borreliose) en in dat geval moet de hond door de dierenarts worden nagekeken.

Bij vragen of als u een teek zelf niet wilt verwijderen, neem gerust contact met ons op!