Castratie van de reu

Wat is castratie?

Bij castratie worden onder algehele narcose beide testikels verwijderd. Door het verwijderen van de testikels stopt de produktie van zaadcellen en van het mannelijk hormoon testosteron.

Redenen om een reu te castreren

Gedrag
• (Hyper)sexueel gedrag, bv. weglopen of erg van slag zijn als er een loopse teef in de buurt is of het ‘rijden’ op het been van de eigenaar of het bezoek.
• Agressief en/of dominant gedrag richting mensen of andere honden. Let op: in sommige gevallen zal castratie de reu niet minder agressief maken of juist agressiever. Raadpleeg altijd een gedragsdeskundige en overleg met de dierenarts of paraveterinair. Een tijdelijke en omkeerbare chemische castratie door middel van een implantaat (Supralorin®) is een goede manier om te kunnen bepalen of chirurgische castratie zinvol is.
• Het markeren van het territorium door overal kleine beetjes te urineren zal na castratie minder worden.

Medische redenen
• Voorhuidontsteking zal minder worden of helemaal verdwijnen na castratie
• Honden met een goedaardig vergrote prostaat, een tumor in een testikel, goedaardige tumortjes rond de anus of een verzakking van de endeldarm (hernia perinealis) moeten gecastreerd worden.

Mogelijke nadelen van castratie

Gecastreerde reuen hebben vaak een wat langzamere stofwisseling. Hierdoor hebben ze gemiddeld 10-20% minder voer nodig, omdat ze anders te zwaarlijvig worden. Soms wordt de vacht iets anders van structuur, de vacht kan bijvoorbeeld wat krulleriger worden. Prostaatkanker bij de reu is zeldzaam, maar uit onderzoek is gebleken dat een gecastreerde reu een iets grotere kans heeft op het ontwikkelen van prostaatkanker in vergelijking met een ongecastreerde reu.

De operatie

De reu wordt onder narcose gebracht en de paraveterinair bewaakt de narcose continu. De reu krijgt een pijnstillende injectie. Via een kleine huidsnede net voor het scrotum worden de testikels naar buiten gebracht. De bloedvaten, zenuwen en zaadleiders worden afgebonden, waarna de testikels worden verwijderd. De huidsnede wordt in de huid gehecht, waardoor er geen hechtingen aan de buitenkant zitten en de hond deze er dus ook niet uit kan bijten.
Daarna gaat de reu naar de ‘recovery’, waar hij rustig wakker kan worden onder een deken en met een warmtematje en/of warmtelamp. Hij kan ’s middags weer naar huis. De meeste honden herstellen snel van deze operatie.