Voeding

KRIJGT UW KONIJN HET JUISTE VOER?

Konijnen horen een slank en gespierd lichaam te hebben. Veel konijnen zijn te dik omdat ze te veel en/of verkeerde voeding krijgen, vaak in combinatie met te weinig lichaamsbeweging. De beste voeding voor een konijn bestaat uit onbeperkt vers hooi, liefst elke dag 3 soorten groenvoer (gevarieerd), vers drinkwater en in beperkte mate uit brokjes.
Geef konijnen geen knaagblok. Ze kunnen hier blaasstenen door ontwikkelen.

Waarom een complete voeding in een brokje?
Bij gemengd voer eten veel konijnen alleen de lekkere ingrediënten uit de mix op en laten de overige ingrediënten liggen en krijgen zo niet alle essentiële voedingsstoffen binnen. De beste manier om ervoor te zorgen dat uw konijn wel alle juiste voedingsstoffen in de goede hoeveelheid binnenkrijgt, is het geven van complete voeding in de vorm van één brok (een ‘pellet’).

Waarom zijn vezels zo belangrijk?
Vezels bevorderen de werking van het spijsverteringstelsel van het konijn; als deze werking stopt kan dit fatale gevolgen hebben. Tevens stimuleert de juiste hoeveelheid vezels konijnen tot knagen, waarbij de boven- en ondertanden/kiezen tegen elkaar schuren. Hierdoor slijten de tanden/kiezen af en wordt voorkomen dat deze te ver doorgroeien. Dit is heel belangrijk omdat de tanden/kiezen van het konijn altijd blijven doorgroeien. Hooi bestaat voor het grootste gedeelte uit vezels, daarom is het belangrijk dat het konijn altijd onbeperkt vers hooi ter beschikking heeft.
Vezels zitten ook in gras en ander groenvoer.
Vers gras is heel goed voor konijnen, in het wild eten konijnen ook gras.
Wilde planten die gevoerd kunnen worden zijn oa. paardebloemblad, weegbree, klaver, bramenblad, kamille.

Laat je konijn echter tegen VHD vaccineren voordat je ‘wildplukt’ voor je konijn. Dit dodelijke virus kan oa worden overgedragen via gras of planten, als er besmette konijnen hebben gelopen.
Pluk ook niet op hondenuitlaatplaatsen of in wegbermen.

Het is verstandig elke dag een gevarieerd aanbod van geschikte groenten, kruiden, planten of bladeren te voeren.
Door af te wisselen krijgt het konijn niet alleen vezels, maar ook een variatie aan voedingsstoffen binnen.
Geschikte groenten zijn onder andere: andijvie, broccoli, bietjesgroen, bloemkoolblad, koolrabi, wortels, wortelloof, radijsjes(loof), selderij, spruitjes, waterkers.
Spinazie en pastinaak maximaal 1x per week, vanwege het hoge oxalaatgehalte.
Geschikte kruiden zijn onder andere: peterselie, koriander, munt, dille, rozemarijn, tijm.
Geschikte boombladeren zijn onder andere: berkenblad, wilgenblad (ook de wilgentenen zijn goed om aan te knagen) en bladeren van de hazelaar en fruitbomen.

Een gezond afweersysteem
De blinde darm is het deel van het spijsverteringstelsel waarin met behulp van veel goede bacteriën de kleine zachte keuteltjes worden gevormd. Deze keuteltjes worden ook wel caecotrofen genoemd. De konijnen eten deze zachte keutels weer op (direct uit de anus) omdat deze essentiële vitaminen en mineralen bevatten, nodig voor een gezond afweersysteem. Dit gebeurt meestal s morgens vroeg.
Een konijn dat last heeft van vetzucht of last van rug of gebit, zal dit minder goed kunnen doen. Hierdoor kunnen spijsverteringsproblemen ontstaan.

Hoeveel voer heeft uw konijn nodig?

De aanbevolen hoeveelheid brokjes voor een konijn (ouder dan 7 maanden), is niet meer dan 25 gram voer per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Hooi en groenvoer mag onbeperkt gegeven worden. Zorg voor variatie (liefst 3 soorten groenvoer per dag!) en begin met nieuwe dingen altijd met kleine hoeveelheden. Zo kun je goed letten op de reactie van je konijn (blijft de eetlust goed, blijven de keutels goed?)