Professionele gebitsbehandeling

De meeste honden en katten krijgen last van tandplak. Ze poetsen namelijk hun tanden en kiezen niet. Bacteriën leven in deze tandplak en veroorzaken tandvleesontsteking. Er kan tandsteen ontstaan en kiezen kunnen gaan rotten. Dit doet pijn. Het dier zal ook een vieze geur uit de bek krijgen. Ontsteking van het tandvlees kan ook leiden tot ontsteking elders in het lichaam: via de bloedsomloop kunnen propjes bacteriën in bijvoorbeeld de nieren of de milt terechtkomen. Tandvleesontsteking is één van de belangrijkste oorzaken van nierproblemen bij hond en kat.

Wat kunt u doen?
U kunt het ontstaan van deze problemen tegengaan door uw hond of kat voornamelijk harde brokjes te laten eten. Door het kauwen worden tanden en kiezen gereinigd. Ook bepaalde speeltjes (voor de hond) en traktaties zijn speciaal ontwikkeld om plak tegen te gaan. De allerbeste methode is echter, net als bij uzelf, het poetsen van het gebit. Loop gerust eens bij ons binnen om hier meer informatie over te krijgen!

Gebitsbehandeling
Als er al tandsteen is of als het dier rotte kiezen of kiezen met gaatjes erin heeft, dan is een gebitsbehandeling onder narcose noodzakelijk. De dierenarts zal, voorafgaand aan deze gebitsbehandeling, het dier helemaal nakijken. De gebitsbehandeling gebeurt onder algehele narcose. Er wordt een buisje (tube) in de luchtpijp ingebracht. Met een ultrasoon apparaat worden de tanden en kiezen gereinigd, waarna bepaald wordt of er elementen zo aangetast zijn, dat extractie (=trekken) nodig is. Het gebit wordt vervolgens met speciale tandpasta gepolijst om het oppervlak goed glad te maken en het dier krijgt een antiseptische mondspoeling.
Daarna is de gebitsbehandeling klaar en wordt het dier in een verwarmde opname bijgebracht uit de narcose. U wordt gebeld om te horen hoe alles is verlopen en u krijgt, als u uw dier komt halen, mondelinge en schriftelijke uitleg over de nazorg.
Na deze gebitsbehandeling kunt u beginnen met poetsen om het gebit in goede conditie te houden.

Bij katten komen 2 specifieke aandoeningen voor: FORL en gingivitis-stomatitis complex. Onder het kopje informatie kat vindt u hierover meer informatie.