Welk ras?
Er zijn wel 400 verschillende hondenrassen en natuurlijk nog veel meer kruisingen tussen deze rassen. Denk goed na over welk hondenras het beste past bij u en uw familie.
Heeft u (jonge) kinderen? Kies dan een hond met vriendelijk en gelijkmatig karakter.
Wat is uw leefstijl en wat is uw woonsituatie? Een grote hond is bijvoorbeeld minder geschikt voor een flatwoning. Een actieve hond als een Border Collie of een jachthond heeft heel veel beweging nodig.
Veel lichamelijke problemen worden veroorzaakt door de lichaamsbouw van een hond, denk bijvoorbeeld aan huidplooiontsteking bij rassen met diepe plooien als de Franse en Engelse Bulldog en de Chow Chow. Of bijvoorbeeld ademhalingsproblemen bij kortsnuitigen rassen (zogenaamde brachycephalen) als de Mopshond, de Pekinees, de Franse en Engelse Bulldog en nog vele andere rassen. Grote zware honden zijn oa. gevoeliger voor gewrichtsproblemen en voor maagkanteling.
Op www.rashondenwijzer.nl vindt u informatie over rasgebonden aandoeningen. U kunt ons altijd kosteloos vragen om advies!
Reu of teef?
Reuen zijn doorgaans iets dominanter dan teven en zullen vaker hun territorium markeren door kleine plasjes te doen tijdens het uitlaten. Het is beter om een teefje, als u niet wil fokken, te laten steriliseren.
Hoe oud?
Veel mensen kiezen ervoor een pup in huis te nemen. Zo heb je de opvoeding zelf in de hand. Houdt er wel rekening mee dat er veel tijd gaat zitten in het opvoeden en zindelijk maken van een pup. Een (jong)volwassen hond is over het algemeen al zindelijk en heeft vaak al een zekere mate van training gehad. Het karakter van de hond is beter te beoordelen dan bij een pup.
Waar vandaan?
Kijk eens bij een dierenasiel! Hier vindt u wellicht een hond die bij u past: jong of ouder, klein of groot, een rashond of een kruising. Wilt u een rashond? Vraag eens via internet informatie aan. Via de rasvereniging kunt u aan adressen van goede fokkers komen. Wees kritisch wanneer het gaat om hondjes die via een dierenwinkel of via websites als marktplaats worden aangeboden. Pas ook op voor zogenaamde ‘broodfokkers’. Een goede fokker besteedt veel aandacht aan de socialisatie van de pups en heeft daarom niet teveel nestjes tegelijk. Ook doen goede fokkers moeite om bepaalde rasgebonden aandoeningen terug te dringen. In met name Oost-Europa worden veel hondjes gefokt in zogenaamde ‘puppyfarms’, grote fokkerijen waar vaak meerdere soorten honden worden gefokt, soms onder dubieuze omstandigheden. Deze hondjes komen dan met een busje naar West-Europa, waarna ze worden doorverkocht. Er is bij dit soort hondjes vaak geen beleid om erfelijke aandoeningen terug te dringen en ook kan er sprake zijn van insleep van besmettelijke ziekten. Uit Zuid-Europa komen honden vaak via een stichting naar ons land. Let er bij honden uit het buitenland op, dat er een (bloed-)controle heeft plaatsgevonden op zogenaamde buitenlandparasieten (afhankelijk van de regio van origine zijn dit onder andere Leishmania, Ehrlichia, Babesia, Dilofilaria)
Gezondheidscontrole
Waar u uw nieuwe hond ook vandaan heeft, het is verstandig de gezondheid van het dier te laten controleren door een dierenarts. Zo weet u zeker dat uw nieuwe huisgenoot in goede gezondheid verkeert!