Heeft u er over nagedacht om uw teefje te laten steriliseren?
Wij hebben de overwegingen die bij uw beslissing een rol kunnen spelen onder elkaar gezet. Daarnaast willen we graag een aantal misvattingen rondom sterilisatie uit de wereld helpen. Medisch gezien is castratie van de teef een juistere benaming. Onder algehele narcose worden namelijk de eierstokken verwijderd in plaats van dat de eileiders worden afgebonden.
Voordelen
U zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
Geen ongewenste drachtigheid
Geen loopsheid en schijndracht
Sterk verminderde kans op mammatumoren (borstkanker)
Geen risico meer op eierstok- en baarmoedertumoren
Geen risico op baarmoederontsteking meer
Minder kans op suikerziekte
Nadelen
Het is onomkeerbaar: u kunt dus geen nestje meer fokken. Een kleine kans op urine incontinentie: bij minder dan 10% van de gecastreerde teefjes, vaak op hoge leeftijd. Deze incontinentie is meestal goed te behandelen met medicatie, die dan vaak wel permanent moet worden gegeven. Sommige teven worden juist wat feller van karakter na de castratie. Bij sommige teven wordt de vacht anders van structuur: bijvoorbeeld bij Setters en Cocker Spaniëls kan de vacht donziger en krulleriger worden.
Misvattingen
“Na de sterilisatie wordt mijn hond dik en lui!”
Dit is een veelvoorkomend misverstand. Na de sterilisatie heeft een hond tot 30% minder voer nodig omdat de snelheid van de stofwisseling omlaag gaat. Geeft u uw dier toch dezelfde hoeveelheid voer als voor de operatie, dan kan het gebeuren dat uw dier inderdaad in gewicht toeneemt. En een te dik dier wordt inderdaad minder actief.
“Een sterilisatie is duur!”
Het is inderdaad eenmalig een flink bedrag. Zou je echter de prikpil geven om loopsheid te voorkomen, dan moet dat 2 keer per jaar voor de rest van het leven van de hond. Dit bedrag komt dan gemiddeld veel hoger uit. Daarnaast lopen ongesteriliseerde teven grote kans op een gevaarlijke baarmoederontsteking of op tumoren in de melkklieren. De kosten voor een operatie zijn in dit geval veel hoger.
“Het operatierisico is te groot, mijn dier zou in de narcose kunnen blijven”
Er is bij elke operatie, zowel bij mensen als bij dieren, een (zeer) klein narcose-risico. Wij werken echter met moderne en veilige gasnarcose en continue monitorbewaking. De kans op complicaties is minimaal. De buiksnede is klein (1 tot 5 cm afhankelijk van de grootte van de teef) en de wond wordt meestal onderhuids gehecht. Daardoor is een kap meestal niet nodig en kan uw dier de hechtingen er niet uitbijten. De meeste dieren herstellen snel van de ingreep.
Wanneer steriliseren?
Het is niet nodig om een teefje eerst een nest puppies te laten krijgen. Wij raden aan uw hond op jonge leeftijd te laten steriliseren. Zo houdt u de kans op het ontwikkelen van mammatumoren en baarmoederontsteking minimaal. Honden met een volwassen gewicht tot 20 kg kunnen al op 6 maanden gesteriliseerd worden, dus voor de eerste loopsheid. Grotere honden kunnen het beste 2 maanden na de eerste loopsheid gesteriliseerd worden. Tijdens de loopsheid steriliseren is niet verstandig, dan is alles teveel doorbloed.
Anti-loopsheid injectie
Het is mogelijk om loopsheid te voorkomen door 3 maanden na de loopsheid een injectie met hormonen te geven, die vervolgens elke 5 maanden herhaald moet worden. Dit werd vroeger veel gedaan. Omdat we inmiddels weten dat er grote nadelen aan kleven, zijn we tegenwoordig zeer terughoudend hiermee. Zo geven deze injecties een verhoogde kans op suikerziekte.