Vaccineren

Waarom?

Om uw dier te beschermen tegen bepaalde virusziekten en bacteriën. Behandeling van deze aandoeningen is vaak lastig. Voorkomen is beter dan genezen.

Waartegen?

Hondenziekte: een virus dat ernstige diarree, hoesten en aangetaste zenuwen kan veroorzaken.
Hepatitis: besmettelijke leverontsteking.
Parvo: ernstige bloederige diarree en braken, met name bij pups vaak dodelijk.
Leptospirose: ziekte van Weil, geeft nier- en leverproblemen. Besmetting via besmet water (via rattenurine).
Rabiës: hondsdolheid. Verplichte enting voor het buitenland. Komt in Nederland niet voor, sporadisch een geval na import van een dier uit het buitenland. Deze ziekte is vrijwel altijd dodelijk. Bij wet moeten dieren die verdacht zijn èn niet rabiës-gevaccineerde dieren die in contact zijn geweest met een dier met rabiës, geëuthaseerd en onderzocht worden.
Kennelhoest: hardnekkige hoest/bronchitis. Veroorzaakt door oa. de Bordetella bronchoseptica bacterie.

Hoe werkt een vaccin?

Het virus of de bacterie in het vaccin is aangepast: het kan geen ziekteverschijnselen meer opwekken maar stimuleert wel de aanmaak van afweerstoffen. Deze afweerstoffen beschermen de hond tegen de ziekte.

Wanneer en hoe vaak?

Pups worden meestal op 6, 9 en 12 weken gevaccineerd. Dit zorgt ervoor dat het lichaam genoeg gestimuleerd wordt om voldoende afweerstoffen aan te maken. We raden aan om de vaccinatie tegen de ziekte van Weil jaarlijks te herhalen. Dit is tegelijk een goed moment om uw dier helemaal na te laten kijken door de dierenarts. De vaccinaties tegen Parvovirus, besmettelijke leverziekte en hondenziekte hoeven na de basisvaccinaties niet elk jaar, maar eens per 3 jaar herhaald te worden. Een alternatief is een bloedtest, om te achterhalen in hoeverre de bescherming van voorgaande vaccinaties nog aanwezig is. Dit heet titeren.
De rabiësvaccinatie mag vanaf 12 weken leeftijd gegeven worden. Afhankelijk van het merk vaccin beschermt deze vaccinatie 1 tot 3 jaar. Wij gebruiken het vaccin dat 3 jaar geldig is.
Wilt u met uw hond naar het Verenigd Koninkrijk of buiten de E.U.? Dan worden naast de verplichte rabiësvaccinatie en chip aanvullende eisen gesteld. Vraag ons om meer informatie of kijk op www.licg.nl. Honden die naar het pension gaan of veel met andere honden in aanraking komen, kunnen met de neusdruppelvaccinatie tegen kennelhoest extra worden beschermd. Deze vaccinatie is vaak verplicht als de hond naar het pension gaat. De bescherming van deze éénmalige vaccinatie duurt een jaar.