Blaasontsteking

We zien in de kliniek regelmatig katten met blaasontsteking.
De kat heeft pijn bij het plassen, zit vaak op de kattenbak en doet vaak kleine plasjes. Soms zit er bloed in de urine.

Katers kunnen een verstopping van de plasbuis krijgen. Dan probeert de kat te plassen maar er komt geen of maar een paar druppels urine.
Dit is een spoedgeval, de kater moet zo snel mogelijk naar de dierenarts!
Als de blaas niet geleegd kan worden, wordt deze steeds groter en kunnen de nieren aangetast raken. De kater kan in coma raken en overlijden als er niet tijdig medische hulp is.
Poezen hebben zelden of nooit een plasbuisverstopping, maar ook zij zullen dankbaar zijn voor een spoedig bezoek aan de dierenarts. Een blaasontsteking doet namelijk pijn.

De dierenarts zal de kat nakijken en de urine onderzoeken om te kijken wat de oorzaak van de blaasontsteking is.

Vaak is blaasgruis de oorzaak. Blaasgruis bestaat uit kleine kristallen die de binnenkant van de blaas irriteren en kunnen samenklonteren tot steentjes.
Er zijn verschillende soorten blaasgruis. Struviet en oxalaatgruis komen het meeste voor.
Als de kat blaasgruis heeft, is speciale voeding nodig. Het is belangrijk dat deze voeding strikt gegeven wordt. Dat houdt in, alleen het speciale voer en niets anders ernaast behalve water. In principe levenslang. We zien heel vaak terugkeer van blaasgruis als de kat er toch andere dingen (ander kattenvoer, kattenmelk, snoepjes) naast eet.

Blaasontsteking door bacterieen komt maar zelden voor. Als we dat vaststellen, is dat vaak bij een oudere kat die door een andere aandoening te waterige urine heeft.
Als er bacterieen onder de microscoop worden vastgesteld, is een antibioticumkuur nodig. Bij te waterige urine wordt gezocht naar de onderliggende oorzaak, bv. een verminderde nierfunctie of een te snel werkende schildklier.

Blaasstenen zijn soms de oorzaak van aanhoudende blaasklachten. Met een echo kunnen deze in beeld worden gebracht. Sommige steentjes zijn met speciaal voer ‘op te lossen’, andere soorten moeten operatief worden verwijderd. Daarna wordt ook een speciaal dieet voorgeschreven om terugkeer van steentjes tegen te gaan.

Regelmatig zien we blaasontstekingen die met stress te maken hebben. Stress omdat de eigenaar op vakantie is, stress omdat de kattenbak niet schoon genoeg is, stress door slechte verhoudingen tussen katten onderling, enzovoort.
Als dit het geval is, kijken we op welke manieren we de kat minder stress kunnen bezorgen.

Een kat met een blaasontsteking krijgt altijd een pijnstiller voorgeschreven. Vaak geven we ook blaasontspannende medicatie. Veel drinken is belangrijk als de kat last van de blaas heeft. Je kunt dat stimuleren door zacht voer te geven, liefst nog aangelengd met water. Ook kun je de kraan even laten druppelen als de kat het leuk vindt daaruit te drinken. Of gebruik een speciale kattendrinkfontijn.