Wat is FORL?
FORL staat voor Feline Odontoclastische Resorptieve Laesie.
Dit is een aandoening die we specifiek bij katten zien.
Doordat glazuuretende cellen (odontoclasten) overactief worden, ontstaan gaatjes in tanden en kiezen. Waarom deze aandoening precies ontstaan, weten we nog niet precies. We weten wel dat het te maken heeft met genetische aanleg en dat tandvleesontsteking en tandplak de kans op het ontstaan van FORL’s vergroten.
FORL’s ontstaan vaak op meerdere tanden en kiezen.
Ze zijn erg pijnlijk voor de kat.
Hoe herken je een FORL bij je kat?
Als je goed kijkt, kan je net boven het slijmvlies aan de basis van de kroon van de aangetaste tand of kies, een stukje te rood slijmvlies zien zitten. Het gaatje (de FORL) zit hieronder.
Soms is de FORL zo groot, dat hij direct zichtbaar is.
Een kat kan vaak goed verborgen houden dat hij of zij kiespijn heeft. Vaak wordt een FORL daarom ontdekt door de dierenarts, tijdens een controle voorafgaand aan een vaccinatie bijvoorbeeld.
Maar als je goed oplet, valt het misschien op dat de kat minder goed kan of wil eten of met wat scheve kop eet. Of minder vrolijk is dan vroeger, meer uit de bek ruikt of wat magerder is geworden.
Wat doe je eraan?
Het vullen van deze gaatjes heeft geen zin, de odontoclasten zullen gewoon doorgaan met het afbreken van de tand of kies.
Dit is dus anders dan gaatjes bij de mens, die wel gevuld kunnen worden.
De enige manier om de kat weer pijnvrij te krijgen, is aangetaste tanden of kiezen te trekken (extraheren). Een kat kan daarna nog prima eten.
We weten dat katten die eenmaal een FORL hebben gehad, aanleg hebben om in de toekomst ook op andere tanden of kiezen FORL’s te krijgen. En we weten dat tandplak, tandsteen en tandvleesontsteking een rol spelen bij het ontstaan van FORL’s.
Daarom is het belangrijk om, indien nodig, de gezonde gebitselementen tijdens dezelfde narcose ook grondig professioneel te reinigen. Daarna is het belangrijk om te gaan poetsen en goede harde brokken te laten eten.