Gingivitis-stomatitis complex

Wat is gingivitis-stomatitis?

Gingivitis-stomatitis complex is een aandoening van het slijmvlies in de bek van de kat.
Het tandvlees rond tanden en kiezen kan ontstoken zijn, maar de ontstekingen kunnen ook in de rest van de mondholte en in de keel ontstaan.

Hoe ontstaat het?
Meerdere factoren spelen een rol. Vrijwel altijd is er sprake van een infectie met het Calici-virus, dit is ook de verwekker van niesziekte.
Er is vaak sprake van erfelijke aanleg. Deze aandoening komt relatief vaker voor bij Maine Coons en Oosterse katten. Of we zien dat in een kattenfamilie meerdere familieleden deze klachten hebben.
Tandsteen, tandvleesontsteking, FORLs, afgebroken kiezen kunnen ook een rol spelen.
Verminderde weerstand door infectie met FIV (kattenaids) of FeLV (kattenleukemievirus) kunnen ook infecties in de mondholte geven. Allergieёn (bv voor voedselcomponenten) zijn soms veroorzakers van soortgelijke problemen. Soms komen we er helemaal niet achter wat de oorzaak is, dan noemen we de gingivitis-stomatitis idiopatisch.

Wat doe je eraan?

Als er tandplak of tandsteen op de tanden of kiezen aanwezig is, ondergaat de kat een uitgebreide gebitsbehandeling, waarbij aangetaste kiezen of tanden worden verwijderd en met een ultrasoon apparaat ook onder het tandvlees wordt gereinigd. De kat krijgt antibiotica en pijnstillers.
Vervolgens raden we aan te gaan poetsen en goede harde brokken te gaan geven om nieuwe vorming van tandplak tegen te gaan. Speciale voeding tegen allergieёn helpt soms goed.
Helaas is het in veel gevallen niet afdoende en
moeten we overgaan tot de zogenaamde ‘totale extractie’, waarbij alle kiezen worden getrokken. Voorafgaand hieraan willen we uitsluiten dat er sprake is van besmetting met FIV of FeLV. Dit doen we met een bloedtest.
Bij 90% van de katten geeft de totale extractie goed resultaat en geneest het mondslijmvlies geheel. We horen vaak van de eigenaren dat hun kat na deze behandeling veel vrolijker is geworden. De avond van de ingreep eten de meeste katten alweer! Brokjes eten gaat na de eerste herstelperiode prima zonder kiezen, katten hebben stevige kaken om mee te kauwen.
Soms blijft de ontsteking helaas voortduren. Dan kunnen we besluiten ook de hoek- en snijtanden te trekken, of om een behandeling te starten met corticosteroïden of interferon.
Overigens is het gebruik van corticosteroïden (prednisolon bijv) voorafgaand aan een totale extractie af te raden. De resultaten van de extractie worden er minder goed van.
Als dit ook afdoende resultaat geeft, geven we de kat levenslang ontstekingsremmende medicijnen om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden.