Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie betekent dat de schildklier goedaardig vergroot is en daardoor teveel schildklierhormoon produceert. Deze aandoening komt regelmatig voor bij middelbare en oudere katten.

Het teveel aan schildklierhormoon kan één of meer van de volgende symptomen geven:
Vermageren ondanks goede eetlust
Veel drinken en plassen
Onrustig of actief gedrag
Opzoeken van koele plekken in huis (bv de badkamer)
Een bonzende, te snelle hartslag
Braken en/of diarree
Soms juist slechte eetlust en slomer gedrag

De dierenarts kan vaak voelen dat de schildklier vergroot is. Door middel van bloedonderzoek kan het vermoeden worden bevestigd.

Hyperthyreoïdie is, indien het op tijd wordt ontdekt, meestal goed te behandelen. Behandeling kan met schildklierremmende tabletten of zalf. Dan is wel levenslange behandeling nodig. Het is mogelijk de aandoening definitief te genezen door behandeling met radioactief jodium (in een gespecialiseerd dierenziekenhuis) of door een operatie waarbij de vergrote schildklier wordt verwijderd. Ook is er een speciaal dieet (Hills Y/D®) beschikbaar. Medicatie, radioactief jodium behandeling of operatie is bij 80% van de katten met deze aandoening die dit eten krijgen, niet meer nodig! De kat mag er dan helemaal geen ander eten naast krijgen, anders werkt het dieet niet.

Herkent u één van de symptomen bij uw kat? Maak dan een afspraak om op consult te komen. Ook andere aandoeningen kunnen bovenstaande symptomen veroorzaken. Er kunnen ook meerdere dingen tegelijk aan de hand zijn. De dierenarts kan, door middel van lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek, hierover meer duidelijkheid geven.