Sterilisatie van de poes

Heeft u erover nagedacht om uw poes te laten steriliseren?

Wij hebben de overwegingen die bij uw beslissing een rol kunnen spelen onder elkaar gezet. Daarnaast willen we graag een aantal misvattingen rondom sterilisatie uit de wereld helpen. Medisch gezien is castratie een juistere benaming. Onder algehele narcose worden namelijk de eierstokken verwijderd in plaats van dat de eileiders worden afgebonden.

Voordelen
Geen krolsheidsverschijnselen, geen ongewenste drachtigheid.
U zorgt ervoor dat uw kat gezonder blijft.
Sterk verminderde kans op mammatumoren (borstkanker).
Geen risico meer op eierstok- en baarmoedertumoren.
Geen risico op baarmoederontsteking meer.

Nadelen
Het is onomkeerbaar: u kunt dus geen nestje meer fokken.

Misvattingen
“Na de sterilisatie wordt mijn kat dik en lui!”
Dit is een veelvoorkomend misverstand. Na de sterilisatie heeft een kat tot 20% minder voer nodig omdat de snelheid van de stofwisseling omlaag gaat. Geeft u uw dier toch dezelfde hoeveelheid voer als voor de operatie, dan kan het gebeuren dat uw dier inderdaad in gewicht toeneemt. En een te dikke kat wordt inderdaad minder actief.

“Een sterilisatie is duur!”
Het is inderdaad eenmalig een flink bedrag. Zou je echter de poezenpil geven, dan moet dat 1 keer per week voor de rest van het leven van de poes. Dit bedrag komt dan gemiddeld veel hoger uit. Daarnaast lopen ongesteriliseerde poezen grote kans op een gevaarlijke baarmoederontsteking of op tumoren in de melkklieren. De kosten voor een operatie zijn in dat geval veel hoger.

“Het operatierisico is te groot, mijn dier zou in de narcose kunnen blijven”
Er is bij elke operatie, zowel bij mensen als bij dieren, een (zeer) klein narcose-risico. Wij werken echter met moderne en veilige narcose en continue narcosebewaking. De kans op complicaties is minimaal. De buiksnede is klein (ongeveer 1-1.5 cm) en de wond wordt onderhuids gehecht. Daardoor is een kap meestal niet nodig en kan uw dier de hechtingen er niet uitbijten. De meeste dieren herstellen snel van de ingreep.

Wanneer steriliseren?

Uw kat kan vanaf 6 maanden leeftijd gesteriliseerd worden, het liefst voor de eerste krolsheid. Door op jonge leeftijd steriliseren is kans dat een kat op latere leeftijd mammatumoren krijgt minimaal. Het is dus niet beter om een poes eerst een nestje te laten krijgen.