Spijsverteringsproblemen

De gasbuik

Oorzaken zijn stress (door bv. ziekte, veranderingen in omgeving, te kleine of onhygiënische behuizing) en verkeerde voeding (bv teveel groenvoer ineens, vooral kool en klaver zijn berucht). Soms is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Stress zorgt ervoor dat de darmen minder actief worden, waarna schadelijke bacteriën zich gaan vermeerderen en gas gaan produceren. Een gasbuik doet pijn, waardoor het konijn rusteloos is of juist heel stil in een hoekje zit of ligt. De buik kan er dikker uitzien en gespannen aanvoelen. Het konijn zal niet meer eten en produceert geen keutels. Dit alles kan heel plotseling ontstaan en er moet snel worden ingegrepen, anders kan een gasbuik dodelijk zijn. Eerste hulp: houdt het konijn warm met bv een kruikje, haal een buitenkonijn naar binnen. Geef kleine beetjes voeding met een spuitje in. Daarvoor gebruikt u bv Critical Care®, potjes babyvoeding (wortelpapje, zonder aardappelen of vlees). Het buikje kunt u voorzichtig masseren. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts! De dierenarts kan de diagnose stellen en andere problemen uitsluiten. Er wordt oa. een pijnstiller gegeven en medicatie om de darmen te stimuleren en gas weg te nemen. Vaak is ook een vochtinfuus nodig.

Obstipatie

Als de darmen van een konijn te traag werken, blijft er voedsel en haar in de maag achter. Dit kan bv gebeuren als het konijn te weinig vezels eet. Deze massa kan indrogen en verstopping veroorzaken. Het konijn gaat minder eten en dus ook steeds kleinere keutels produceren. De dierenarts kan de diagnose stellen en andere oorzaken uitsluiten. Een darmstimulerend medicijn, vocht(infuus), vers ananassap en dwangvoeren helpen om het konijn weer de oude te laten worden. Ook in de blinde darm kan obstipatie ontstaan. Een goede voeding (veel vezelrijk hooi en groenvoer) helpt problemen voorkomen.

Diarree

Vaak is er geen sprake van echte diarree, maar blijft de nachtontlasting rond de anus plakken. Deze nachtontlasting is zachter dan de keutels en wordt normaal door het konijn rechtstreeks uit de anus opgegeten. Dit is van belang voor een goede spijsvertering: waardevolle bacterieën worden als het ware gerecycled. Als het konijn door teveel (krachtvoer) eten te dik is, kan het niet goed bij de anus om de nachtontlasting te eten. Ook bijvoorbeeld een zere rug of gebitsproblemen kunnen er voor zorgen dat de nachtontlasting niet goed wordt gegeten. Echte diarree kan ontstaan door darminfecties (bv coccidiose) of door antibioticumgebruik. De dierenarts zal het konijn onderzoeken om te bepalen wat er precies aan de hand is en welke behandeling noodzakelijk is.