Chippen

Wat is dat?
Een chip is een kleine transponder, iets groter dan een rijstekorrel. Deze chip wordt met een injectienaald onder de huid van het dier ingebracht. De chip bevat een unieke code, die met een scanapparaat kan worden afgelezen. De dierenarts of personeel van de dierenambulance of het asiel kan dan via een beveiligde internet-site het telefoonnummer van de eigenaar achterhalen. Zo kan het vermiste dier snel met de eigenaar worden herenigd!

Doet dat pijn?
De meeste dieren reageren amper op de injectie, zeker als ze even worden afgeleid met wat lekkere brokjes of een knuffel van de eigenaar. Soms geven ze even een piep, maar dit zijn ze snel vergeten. Als uw dier toch onder narcose gaat, bijvoorbeeld voor de castratie of sterilisatie, is dit een goed moment om een chip te laten plaatsen. Dan heeft uw dier er namelijk helemaal geen erg in.

Wordt de chip niet door het lichaam afgestoten?
Nee. De chip is steriel en van een materiaal gemaakt waar het lichaam amper op reageert. Het lichaam maakt na het inbrengen een klein bindweefselkapseltje rond de chip aan. Daardoor blijft deze op dezelfde plaats en blijft daar levenslang zitten, zonder dat uw dier daar iets van merkt.