Vuurwerkangst

Oud en nieuw = vuurwerk!

Veel honden en katten zijn er bang voor.

Wat kunt u doen:

Negeer het angstige gedrag. Als u uw dier gerust probeert te stellen, bevestigt u hierdoor de angst.

Laat uw dier op oudjaarsavond niet alleen. Zorg dat de gordijnen gesloten zijn, houdt de lichten aan en zet radio of TV aan, maar niet te hard en niet op een zender die het vuurwerk zal uitzenden natuurlijk.

Er bestaan zogenaamde ‘vuurwerk-CD’s’. Dat werkt alleen als u er enkele weken van tevoren mee begint. U zet de CD met vuurwerk (en onweer) geluiden eerst zachtjes aan. Als uw dier er niet op reageert, beloont u dit door het geven van aandacht en/of wat voer. Heel geleidelijk (over een periode van weken!) draait u het volume hoger (wel eerst eventuele buren waarschuwen voordat u uiteindelijk voluit gaat met de volumeknop!). U kunt zo’n CD onder andere bestellen via www.tinley.nl of via www.vuurwerkcd.com.

Er bestaan rustgevende supplementen op natuurlijke basis, waar u ook al enkele dagen tot weken van tevoren mee kunt beginnen voor optimaal effect.

Zo is er Zylkene voor de hond en de kat. Zylkene is een smakelijk poeder dat u dagelijks met wat eten kan geven.

Ook is er Feliway voor de kat en Adaptil voor de hond. Dit zijn geruststellende stofjes (feromonen) die via een spray of een verdamper kunnen worden verspreid in huis.

Zowel Zylkene, Feliway als Adaptil zijn verkrijgbaar in onze kliniek.

Het kan zijn dat uw hond of kat zo panisch voor vuurwerk is dat u angstremmende medicatie hiervoor wilt geven.

We geven dan Pexion. Belangrijk is dat hiermee gestart wordt voordat het dier angstig is: minimaal 2 dagen vantevoren.

Het allermooiste is als u ruim op tijd (tip voor volgend jaar!) kunt beginnen met gedragstraining. We kunnen u hiervoor verwijzen naar een gecertificeerde gedragstherapeut.