Oorontsteking

Wat is dat?

Een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. De uitwendige gehoorgang is van kraakbeen en is van binnen bekleed met huid. Met een otoscoop kan de dierenarts de gehoorgang bekijken. Een oorontsteking doet pijn: het dier zal krabben aan de oren of ermee klapperen. Je ruikt vaak een vies luchtje en er kan ontstekingsmateriaal (donker oorsmeer of pus) zichtbaar zijn in het oor.

Wat zijn de oorzaken?

Vaak wordt de ontsteking door een bacterie of een gist veroorzaakt. Honden die vaak zwemmen zijn er gevoeliger voor, net als honden met een allergie en honden met een afhangende oorschelp zoals de Cocker Spaniël. Bij pups en kittens komt nogal eens oormijt voor. Oormijten leven in de gehoorgang en eten oorsmeer. Ze veroorzaken veel jeuk en ontsteking. Soms hebben volwassen honden en katten er ook last van. Oormijt is erg besmettelijk, maar het gaat niet over op de mens. Een oorontsteking kan ook ontstaan doordat er een ‘vreemd voorwerp’ in de gehoorgang terecht komt. Berucht is de grasaar: deze geeft acute oorpijn, vaak in de zomer na of tijdens een wandeling. Er moet snel door de dierenarts worden ingegrepen anders kan deze grasaar zich door het trommelvlies boren! Tenslotte zien we af en toe oorontsteking als gevolg van een poliep (vaker bij de kat) of een tumor van de gehoorgang.

Wat te doen?

Het is belangrijk om de dierenarts met een otoscoop in de gehoorgangen te laten kijken. Zo kan er vastgesteld worden wat de oorzaak is. Ook is het belangrijk te weten hoe ernstig de ontsteking is en of het trommelvlies intact is. Het trommelvlies is het vlies tussen de uitwendige gehoorgang en het middenoor, dat in de schedel ligt. Als dit trommelvlies beschadigd is door de ontsteking, dan is het niet verstandig om oorzalf aan te brengen. Als de zalf namelijk in het middenoor kan doordringen, kan dit evenwichtsstoornissen en gehoorbeschadiging geven. Vaak is het nodig om de gehoorgang schoon te spoelen. Soms, zeker bij ernstige pussige ontsteking of chronische oorproblemen, is verder onderzoek noodzakelijk. Er kan bijvoorbeeld een kweek worden genomen, of er kan worden onderzocht of een allergie de oorproblemen veroorzaakt. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Vaak zal de dierenarts kiezen voor behandeling met oorzalf. Dit geeft vaak snel verlichting. Maak de behandeling altijd volgens schema af. Als u te snel stopt met zalven, kan de ontsteking terugkeren.